Lokaal Op Hatsum Diner Cheque

Afgelopen week stond er in de Franeker Courant, Bildtse Post en Van Wad tot Stad een artikel over de Horeca in Waadhoeke. Geschreven door Radboud Droog.
Corné van de Erve is vastberaden. Corona eindigt een keer. Al is het volgend jaar zomer: kerst 2020 wordt hoe dan ook gevierd. ‘De kerstverlichting laten we gewoon hangen’.
Van de Erve is als doorgewinterd horecaman wel wat gewend. De voorzitter van de Friese afdeling van Horeca Nederland is na een lange carrière neergestreken in Dronryp waar hij sinds twee jaar het even fraaie als statige Lokaal op Hatsum bestiert.
‘Wij zijn er om de boeren, burgers en buitenlui ultiem gelukkig te maken’, leest de bezoeker op de website. Van de Erve die na de hotelschool twee jaar in sterrenrestaurant Parkheuvel werkte en managementfuncties bekleedde bij de Rai en Holiday Inn, was ruim dertien jaar eigenaar van het bekende Spinoza in Leeuwarden. In 2019 verkocht hij het restaurant, om zich volledig te kunnen richten op Lokaal op Hatsum.
In Dronryp, het dorp van zevenvoudig PC-winnaar Sjirk de Wal, kunstschilder Lourens Alma Tadema, astronoom Eise Eisinga en meneer Aart Staartjes voelt een oude heer als Lokaal op Hatsum – van 1873 – zich thuis. Het is er normaalgesproken bourgondisch genieten. Met biologische streekgerechten voor de liefhebber van vlees, vis of vegetarisch.
Maar nu even niet. Van de Erve draait er niet omheen: ‘Het is zwaar. Alles wat we nu bedenken, zoals onze afhaalservice, is feitelijk een vorm van bezigheidstherapie.’ Baukje Postma merkt het ook: ‘De strijdbaarheid tijdens de eerste coronagolf is een beetje ingewisseld voor somberheid.’ Van de Erve: ‘Maar Kerstmis 2020 gaan we sowieso vieren. Dat verdienen we. De mensen, onze gasten, mijn collega’s, iedereen!’
Gemeentes zijn gebonden aan landelijke regelgeving. De dagelijkse confrontatie met de besmettingscijfers tonen steeds hetzelfde ontluisterende beeld: de covid-brandhaarden bevinden zich vaak op uren rijden van Fryslân. En toch moet ook hier, in de Waadhoeke, de horecadeur op slot. ‘Dat is soms moeilijk te begrijpen én uit te leggen.’ Postma, en met haar vele anderen, realiseert zich dat de horeca tot de zwaarst getroffen sectoren behoort.
Van de Erve: ‘Die morele steun van zoveel mensen doet ons hartstikke goed. Maar weet je hoe je ons echt helpt? Door als bedrijf een dinerbon van elk willekeurig restaurant in het kerstpakket voor je medewerkers te stoppen.’ Kijk hiervoor op lokaalophatsum.nl
Met dank aan de gemeente Waadhoeke.

Geef een reactie

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.