Vanavond zijn we vol! Ons restaurant is gemakkelijk bereikbaar en ligt op een prachtige locatie in centraal Friesland. Of u nu met de auto, fiets of trein komt. Door de ligging komt het niet alleen dat er vanavond geen tafels meer beschikbaar zijn. Zelf denken we denk meer aan: het culinaire koken & het vakmanschap van Jordi Talman onze chef-kok. Plus de authentiek, gezellige en vorstelijke gastvrijheid. Kies voor ons 4-gangen verrassingsmenu en ervaar zelf waarom ons restaurant zo populair is onder culinaire fijnproevers. Wacht niet langer en trakteer uzelf op een culinaire avond uit bij ons restaurant op Hatsum.. Reserveer nu uw tafel en laat ons u laten genieten van een onvergetelijke eetervaring! Telefoon 0517-231688 @mail info@lokaalophatsum.nl of site www.lokaalophatsum.nl

FRIESLAND – De voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland-Afdeling Friesland is duidelijk. “De komende maanden gaat het erom spannen of de horeca overleeft of dat het failliet gaat”, zegt Corné van de Erve. Bij de persconferentie afgelopen dinsdag is de horeca weer – nog steeds – volledig uitgesloten van het ontvangen van gasten vanwege regeringsangst voor verspreiding van het corona virus.  

Al een jaar is Corné bezig oplossingen te zoeken en te bedenken. Hoe creatief je als horeca-ondernemer ook probeert te overleven in de huidige coronaperiode, ook dat houdt een keer op. Zelfs als voorzitter van de Friese horecabedrijven kan Corné niet veel veranderen. Er zijn zoveel mogelijkheden om op coronaproof wijze horecazaken open te doen, maar de regering luistert niet.

Regelmatig overleg met provincie en gemeenten

Hij overlegt regelmatig met het provinciebestuur, met veiligheidsregio Fryslân en met de Friese gemeenten, maar ook die kunnen niet veel anders doen dan de strakke regels uitvoeren. “Zij zijn met handen en voeten gebonden aan de regels en de noodverordening uit Den Haag.” Lokaal maatwerk is niet mogelijk.

“Boos maken helpt niet, dus we moeten het er maar mee doen”, verzucht hij, al zal hij het nooit opgeven. Problemen aankaarten om toch iets te kunnen veranderen, blijft hij doen. Want niet alles loopt zoals het moet.

De overheid loopt achter met de betalingen

Dus mag en moet de overheid weten wat er fout gaat, zodat er iets aan gedaan kan worden. Op financieel vlak bijvoorbeeld. “Eerst kregen we vijftig procent vergoed, daarna tachtig en nu honderd. Maar van die eerste maanden van vijftig procent vergoeding heb ik nog altijd maar tachtig procent binnen gekregen.” De overheid loopt achter met betalingen en niet elke ondernemer heeft zoveel financiële armslag als Corné.

“De komende maanden gaat het erom: wil je als overheid bedrijven om zeep helpen of wil je ze echt redden? Dit kan zo echt niet langer doorgaan. Veel ondernemers hebben al extra leningen aangevraagd, maar dat moet straks ook allemaal weer worden terugbetaald.”

Met Lokaal Op Hatsum had Corné net een leuke naam opgebouwd, toen de coronapandemie op 16 maart 2020 toesloeg. “In december 2018 zijn we open gegaan en ondanks dat we met een achterstand begonnen, hadden we al best iets leuks opgebouwd. Die achterstand kwam omdat het pand 2,5 jaar leeg heeft gestaan toen wij erin begonnen.

Groot terras en restaurant: bij ‘Hatsum’ is ruimte genoeg

Op Hatsum valt als buurtschap officieel onder Dronrijp, het treinstation ook. Het voordeel van een buurtschap als ‘Op Hatsum’, is dat de zonsondergang praktisch gegarandeerd is vanaf het terras. Wijds uitzicht, rust, ruimte, dekentje over je heen, kruikje erbij, prachtig. Op een paar minuten rijden van Leeuwarden, Franeker, Harlingen en Sneek.

“Wij zijn ons eigen concept gestart, ik noem het ‘boerensjiek’, voor boeren, burgers en buitenlui. Lekker eten is de basis voor geluk en met een welgemeend authentiek gastheerschap wordt dat geluk nog weer groter. Met een vleugje theater erbij wordt het intens geluk. Elke gang moet bij ons een belevenis zijn.” Corné is blij dat zo’n 75 procent van de gasten terugkeert voor een volgend menu of korter durend bezoek, dat heeft hij met zijn medewerkers dan toch maar mooi opgebouwd. Vroeger had ‘Op Hatsum’ een geweldige naam, met bekendheid en gasten van ‘over de Afsluitdijk’. Die tijden komen weer een beetje terug.

‘Gooi niet alles dicht, maar kijk naar wat wél open kan’

Het gaat Corné om het bieden van een belevenis. “Of je hier nu vier keer per jaar eet of ervoor moet sparen en hier één keer per vier jaar eet: iedereen is bij ons vaste gast. Wij proberen ieders wensen en voorkeuren te onthouden, al lukt dat natuurlijk niet altijd, maar dat is wel de intentie, zodat je gasten dat kunt voorschotelen wat ze geweldig vinden.”

De verschillende gangen die aan de gasten worden voorgeschoteld hebben als basis de Franse keuken met een moderne twist en vooral: met Friese ingrediënten. “Wij koken alleen met seizoensgebonden streekproducten, met wat de natuur ons te bieden heeft.” Daar maken ze een culinair feestje van.

Toch nog een goede zomer gedraaid in 2020

In de zomer van 2020 draaide Op Hatsum uitstekend met Nederlandse toeristen als gasten, die in Friesland in een bêd en brochje zaten of met de boot hier waren. Het leverde een mooi aantal reserveringen op voor de Kerstdagen, maar dat kon helaas vanwege de corona lockdown niet doorgaan. De medewerkers van Lokaal Op Hatsum worden tijdens de corona-lockdown gewoon doorbetaald. Enkelen zijn tijdelijk in een supermarkt gaan werken omdat ze niet stil kunnen zitten.

Terwijl afgelopen zomer, toen de horeca weer open was, het aantal besmettingen afnam. Het aantal besmettingen daalde pas op het moment dat de avondklok werd ingesteld en dat je maar één persoon per dag maximaal thuis mag ontvangen. “Pas toen ging het naar beneden, want 85 tot 90 procent van de besmettingen vind in de thuissituatie plaats.”

Een volledige sluiting gaat erg ver en is frustrerend, want onnodig

Grote terrassen als die van Op Hatsum kunnen makkelijk open en ook in het restaurant zelf is het eenvoudig mogelijk om anderhalve meter afstand te houden. Niet elke horecazaak heeft zoveel ruimte, maar die van Corné wel. Daarom gaat een sluiting wel erg ver. Het is frustrerend.


Geef een reactie

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.