DRONRIJP – Het plan voor een streeksupermarkt met natuurlijke gezonde en verse kwalitatief uitstekende producten van Friese veehouders, landbouwers en jagers uit Friesland wordt steeds concreter bij Lokaal Op Hatsum, in het plattelandsgebied tussen de steden Leeuwarden, Sneek, Harlingen en Franeker. Corné van de Erve, voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland-Afdeling Friesland is de bedenker en straks de organisator.
Het bestemmingsplan van de gemeente De Waadhoeke staat nu nog niet een supermarkt/streekmarkt toe, maar dat is een kwestie van tijd. “De gemeente heeft al aangegeven welwillend te zijn, toen ik mijn streekmarkt-plan bekend maakte. Ik moet het plan nu nog exact gaan uitwerken en naar het gemeentehuis in Franeker sturen, dan kan de bestemmingsplanwijziging in gang worden gezet.”
Van tijdelijk corona-idee tot stabiel meerjarenplan
Het ontstond als corona-idee om nieuwe inkomsten aan te boren, want Corné heeft met zijn bedrijf – en alle Friese en Nederlandse horecazaken met hem – veel last van de coronapandemie en de strenge regels uit Den Haag.
Op het grote terrein rondom het restaurant is best ruimte en Corné ziet het helemaal zitten. Voor mensen uit de buurt is het fijn om gezonde producten te kunnen kopen dichtbij huis, ook voor toeristen is het leuk en interessant. “Het is toch prachtig dat je als toerist die streekproducten kunt kopen die je net in ons restaurant hebt geproefd?”
Verdienmodel wordt voor lokale boeren beter
Bovendien is het voor boeren uit de regio ook handig, want zij zijn minder geld aan Op Hatsum kwijt dan aan de supermarkt en tussenhandel waar de producten anders aan wordt verkocht. Boeren krijgen dus een eerlijker prijs en de producten zijn nog lekker vers en authentiek wanneer ze worden verkocht, omdat er geen lange reistijd aan vast zit. Oftewel ook goed voor de ecologische footprint.
“Ik wil er dan graag met mensen uit de buurt als vrijwilligers in de streekmarkt/supermarkt werken, zodat het nog minder geld kost en je als producent nog meer overhoudt.” Bovendien vind Corné het goed voor de leefbaarheid op het platteland, dat er reuring komt bij het treinstation en ook dat mensen uit de buurt weer een trefpunt hebben om elkaar te ontmoeten, voor de gezelligheid en de sociale samenhang. “Dat is ook belangrijk.”
Er is zoveel kwalitatief goed rundvlees, om een voorbeeld te noemen
Bovendien is er in de regio volop kwaliteit voorhanden. “Friesland heeft zulk mooi rundvlees, dat moet toch niet via Argentinië worden verscheept maar gewoon lokaal te koop zijn? Daar doe je volgens mij iedereen een plezier mee, niet alleen de boeren maar ook het milieu.”
De streeksupermarkt moet er voor langere tijd blijven staan. “Ik ben niet van de wisselende contacten”, grapt Corné. “Ik zet graag iets op wat langere tijd blijft, waar je ook echt iets aan hebt. Dat doe ik ook met mijn bedrijf. Ik wil niet iets opzetten wat in drie jaar ontzettend veel geld oplevert en waar je daarna op bent uitgekeken.”
“Ik vind dat het langdurig een succes moet worden en dat je bijvoorbeeld als je in de buurt woont en je suiker is op, dat je een pakje rietsuiker moet kunnen ophalen ’s avonds.” Oftewel, het gaat hem niet om het grote geld en om het grote verdienen.
Contacten met producten van streekproducten heeft hij al
Contacten met toeleveranciers en streekproducten-makers heeft hij al voldoende, omdat hij in zijn restaurant ook graag gebruik maakt van verse, gezonde streekproducten met kwaliteit. Het is nu zaak om het logistiek goed in elkaar te zetten. Sowieso houdt Corné van het verbinden van mensen en van mogelijkheden, dus hij verbinden van producenten aan deze markt vind hij ook geweldig om te doen.
Hij combineert mogelijkheden en kansen dat het een lieve lust is, zo heeft hij fietsroutes en wandelroutes voor zijn gasten klaarliggen, biedt ook e-choppers aan voor gasten die met een knapzak voor culinair lekkers een coronaproof tour-uitje willen doen bij mooi weer door Friesland. Hij vindt het prachtig als hij mensen een volledig mooie tijd kan geven. Niet alleen genieten van het eten in zijn restaurant, maar ook van het moois in de omgeving.
Vlak naast het treinstation van Dronrijp
Zijn restaurant zit pal naast het treinstation van Dronrijp oftewel buurtschap Op Hatsum, oftewel er zijn ook gasten uit Leeuwarden, Franeker of Harlingen die hun fiets in de trein meenemen en vanuit zijn restaurant een leuk tochtje gaan maken en bij hem iets eten of drinken. Tegenwoordig vanwege corona is het vooral ‘to go’, qua koffie met wat lekkers erbij.
Hij heeft er speciaal een Food Car voor laten maken. Geen Foodtruck, maar een handzamer model dat bij mooi weer voor zijn restaurant staat om reizigers iets lekkers te bieden. Het veerpontje van Keimpetille is straks vanaf 1 april ook weer in de vaart en dat zette tot dusver jaarlijks zo’n tienduizend mensen over het Van Harinxmakanaal. Daarbij zijn uiteraard ook altijd mensen die zijn restaurant en terras bezoeken.
Totdat de horeca weer open mag, kun je genieten van coffee-to-go met wat lekkers
Corona en wederdienende is het voor hem te hopen dat de horeca ook vanaf april weer mag starten. Alhoewel de vertraging in de beschikbaarheid van de hoeveelheid en de betrouwbaarheid van (AstraZeneca) vaccins er best eens voor kan zorgen dat beleidsmakers bang zijn dat het nog steeds niet vertrouwd is om de horeca meer ruimte te geven.
Corné doet er binnen de mogelijkheden die hem worden gegeven door de regering alles aan om iets goeds neer te zetten. Je merkt aan alles dat hij ‘Op Hatsum’ niet iets tijdelijks wil neerzetten, maar iets duurzaams en blijvends. Hij is zelf ook toe aan iets blijvends en ziet dat graag in en rond zijn restaurant verschijnen. Hij heeft het restaurant in 2018 gekocht en vindt het een geweldige locatie. “Ik wil hier iets moois opbouwen.”
Journalist en fotograaf