Lokaal Op Hatsum en Corona, moed houden

Was je ook zóó boos na afloop van de laatste persconferentie?  Nee zelfs niet teleurgesteld. Wat dan wel? Een mix van gevoelens.

Mijn voormalige Chef-kok vertelde mij eens: “als je geschoren wordt moet je stil blijven zitten”. Helpt het ons als horecaondernemer om te schoppen tegen het huidige beleid? Schieten we er iets mee op om ‘alles oneerlijk te vinden’? Ettelijke malen ben ik boos, wat woest,  geworden! Soms zelf, stampend, met tranen in mijn ogen.  Die onmacht voelen, keer op keer. Niet willen inloggen op mijn bankrekening om te realiseren dat er wederom een fors bedrag van mijn spaarrekening in ‘rook is opgegaan’. Van de laatste ‘angst’ ben ik verlost, want er is geen spaargeld meer. Zit er iemand op mijn klaagzang te wachten?

Ooit zei de filosoof Nietzsche: “We leven in een wereld van ‘worden’ en niet in een wereld van ‘zijn’”. Simpel gezegd, verandering is de enige constante in deze wereld. Niets is eeuwig in dit aardse leven, dus komt er ook aan deze crisis een eind. Op dit moment bevinden ons nog midden in de crisis. Maar, de heren Rutte & De Jonge vertelde ons: “Er gloort licht aan het einde van de tunnel”.

“Hoewel we niet altijd kunnen kiezen wat ons overkomt, kunnen we wel zelf bepalen hoe we er mee omgaan”, stelde dezelfde Nietzsche. Deze zin gaf  de burger Van de Erve moed! Bij slachtofferhulp konden ze mij, ook al niet helpen. Ik ben dus geen slachtoffer bedacht ik.

Blik naar de toekomst. Hoe ziet die toekomst eruit? Dat weet je nooit! Corona heeft daar niets aan veranderd. Creëer je eigen perspectief! Gesterkt door de economische wijsheid: “Stilstand is achtergang. Dus hop, schop onder mijn billen, vol speed vooruit.

Inmiddels hebben we onze ‘grand-opening’ van 1 maart 2021 verzet naar 1 april, 1 mei maar het  kan ook zomaar 1 juni 2021 worden. In de tussentijd ben ik druk bezig met onze nieuwe ‘Food-car’. Het maken van plannen, spreken met mensen, ideeën uitwerken en gewoon bezig zijn geeft zoveel positieve energie. En ik ben ook gelijk heel ‘hip’. Want er is geen geld dus alles wordt gemaakt van de materialen die we ‘in huis’ hebben. De Circulaire economie ten top! ?

Mijn Oma Toos leerde mij: “Kan niet ligt op het kerkhof en wil ik niet ligt ernaast”. Met dat in mijn achterhoofd hebben we dan toch maar geprobeerd om ‘onze gastvrijheid’ in een diner-box te vatten. Het was een heel ‘gevecht’, de uitslag hiervan gaan we aanstaande weekend tijdens Valentijnsdag beleven. We verwachten & hopen niet dat de diner-box straks naast Oma Toos op het kerkhof ligt.

Om met de kern van Nietzsches levensfilosofie af te sluiten. Wie sterk wil zijn, moet uitdagingen en tegenslag niet uit de weg gaan. Hoe groter namelijk de weerstand die overwonnen wordt, des te groter iemands kracht en weerbaarheid. Nietzsche vergeleek het met een bos: de hoogste en sterkste bomen hebben de meeste stormen doorstaan. Als we zo kijken naar deze crisis is het een mogelijkheid om sterker en wijzer te worden. Is het leven nu gemakkelijk? Nee maar dat heeft niemand mij beloofd toen ik geboren werd. U hoort nog van mij!


Geef een reactie

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.